Provsmakat

Efter att ha frossat i diverse mattidningar, kokböcker och på olika receptsajter är det nu dags att provlaga de recept som fått min mun att vattnas.

Dragonkyckling

Publicerad 2014-10-16 10:47:55 i Huvudrätt,

Ibland hör man människor säga att en maträtt var som en smakorgasm. Denna rätt kan man beskriva så. Receptet är hämtat från boken Maten runt Medelhavet (Nordstedts 2009) och är en fransk rätt bestående av en hel kyckling i kombination med potatis och sås. I teorin en mycket enkel rätt alltså.
 
Först skulle kycklingen bindas upp, vilket betyder att benen knyts ihop och vingarna fästs under dessa. Tyvärr ville inte mina vingar stanna kvar under benen, men det gjorde nog ingen direkt skillnad för tillagningen. Efter det "fylldes" kycklingen med en röra av smör, dragon och vitlök.
Innan jag skickade in fågeln i ugnen, bryntes den runt om. När den fått en fin gyllende färg tillsattes en skvätt vin och lite fond i gjutjärnsgrytan. På med locket och in i ugnen i ungefär 1,5 timme.
När kycklingen var färdig packades den in i folie och en handduk, för att vila under tiden som såsen bereddes. Den var så mör att det var svårt att lyfta den ur grytan utan att köttet trillade av. Det vattnades rejält i munnen av den åsynen vill jag lova.
Såsen gjordes på vätskan från kycklingen. Men eftersom fågel ger ifrån sig en hel del fett vid tillagning, var jag först tvungen att "skumma av" fettet ur vätskan. Hade jag inte gjort det hade såsen med största sannolikhet skurit sig.
Detta var det mest luriga momentet av receptet. Små små skedar fick jag bort, men efter en stund var det mesta av fettet borta. Såsen reddes med lite av kycklingfettet och mjöl vartefter den späddes med grädde och smaksattes med dragon.
 
Jag serverade kycklingen med ugnsgrillad potatis och morötter, såsen, ärtor och svartvinbärsgelé. Och det var som sagt en smakupplevelse utöver det vanliga. Mums!
Denna rätt rekommenderar jag varmt och kommer garanterat göra igen själv.
 
Slutbetyg
Smak: 5 av 5 Piggelin
Utseende: 4 av 5 Piggelin
Svårighetsgrad: 3 av 5 Piggelin (binda benen och stoppa i fyllning)

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-10-16 11:21:16

Såsen var to die for!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milla

Mat, mat, mat - jag älskar att både laga och äta den.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela