Provsmakat

Efter att ha frossat i diverse mattidningar, kokböcker och på olika receptsajter är det nu dags att provlaga de recept som fått min mun att vattnas.

Friterad fisk i sötsur sås

Publicerad 2014-09-20 11:35:05 i Huvudrätt,

Denna gång har jag ökat svårighetsgraden något och gett mig på ett recept med friterad asiatisk mat. Receptet är taget från Buffé nr 9 2013 ooch serverades med kokt basmatiris.
 
Receptet är från ett inslag med kinesisk mat, med rätter innehållande landsspecifika ingredienser. Jag fick därför göra några specialinköp eftersom jag inte ville riskera att förlora de genuint kinesiska smakarena.
 
Beredningen och tillagningen av fisken var den största delen och bestod av totalt tre moment.
 
Marinering
Fisken, som var delad i kuber, fick ligga i en marinad bestående av sherry, vitlök, salt och peppar under 20 minuter. Det doftade underbart!
Panering
Efter att de marinerade fiskbitarna vilat på hushållspapper en stund, för att suga upp den värsta vätskan, stoppades de i en plastpåse tillsammans med potatismjöl och salt. När påsen var helt försluten (viktigt!) skakades fisken runt tills alla bitarna var täckta av mjölet.
Fritering
De panerade fiskbitarna friterades i vanlig frityrolja i någon minut, tills de blivit krispiga. Dock fick de absolut ingen färg så de såg väldigt tråkiga ut.
 
Medan den friterade fisken vilade på hushållspapper (ja det gick mycket hushållspapper till denna rätt) förbereddes den sötsura såsen.

Sötsur sås
Paprika och lök stektes mjuk i olja under tiden den karakteristiska såsen blandades. Smakerna utgjordes av den syrliga risvinägern och det söta spadet från ananasen, i kombination med andra kryddor och smaksättare. Dessa ingredienser blandades med potatismjöl.
 
Såsen tillsattes, tillsammans med ananas i bitar, i den varma stekpannan med lök och paprika. Så snart såsen börjat bli varm tjocknade den tack vare potatismjölet. Fisken tillsattes och allt rördes ihop till en tjock sås/gryta.
Enligt mitt tycke blev såsen för tjock. Om jag gör om detta recept kommer jag troligtvis att minska mängden potatismjöl i såsen och på så vis få en lite mer "såsig" sötsur sås.
 
Smakmässigt var såsen mycket god, och smakade precis som sötsur sås gör på burk!
 
När den friterade fisken tillsattes såsen fick den fin färg igen. Dock blev frityren ganska snabbt deggig och i kombination med den, i mitt tycke, för tjocka såsen, växte tuggan med fisk lite i munnen. Till nästa gång ska jag därför komma ihåg att inte blanda i fisken i såsen, även om den då har en tråkigare färg.
 
Slutbetyg
Utseende: 5 av 5 Piggelin
Smak: 3 av 5 Piggelin - egentligen en 4a men konsistensen av såsen och frityren tar ner det till en 3a
Svårighetsgrad: 3 av 5 Piggelin
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milla

Mat, mat, mat - jag älskar att både laga och äta den.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela