Provsmakat

Efter att ha frossat i diverse mattidningar, kokböcker och på olika receptsajter är det nu dags att provlaga de recept som fått min mun att vattnas.

Gratinerat senapsfläsk med blomkål

Publicerad 2014-09-15 14:10:29 i Huvudrätt,

Veckans rätt blev en gratäng som inte såg mycket ut för världen när den var färdig, men mina två ärade gästdomare Ulrika och Fredrik, intygar om att där fanns mer till rätten än bara en yta.
 
Även detta recept är hämtat från Matmagasinet nr 3 mars 2014 och bestod av en snabb blomkålsstuvning gratinerad tillsammans med stekt fläsk. Det hela serverades med kokt potatis och en fräsch grönsallad.
 
 
Listan med ingredienser var även denna gång överkomlig. Både beredning och tillagning gick snabbt, till viss del tack vare den hjälp jag fick av Ulrika, men också då tillagningen till största delen skedde i ugn.
 
Smaksättningen kom främst från fläsket. Det kryddades med peppar vid stekningen vartefter det penslades med stark senap.
 
Blomkålen, som förkokats i vatten, fick snabbt koka in i grädde vilket resulterade i en mycket tunn stuvning. Den smaksattes med ost samt persilja. Jag använde en lagrad Brännvinsost, men här skulle smaken kunna varieras beroende på vilken ost som används.
 
Den snabba blomkålsstuvningen hälldes i en ugnssäker form med fläsket ovanpå. Det hela toppades med ost och gratinerades i ugnen i ungfär 15 minuter.
 
 
Som sagt blir betyget för utseendet för denna gratäng inte särskilt högt, trots garneringen med färsk persilja. Men vi var alla eniga om att smaken var desto bättre. Dock hade vi gärna sett att blomkålsstuvningen varit krämigare och mer smaksatt, av till exempel senapen. Men i det hela var vi alla nöjda.
 
Gästbetyg
Ulrika: 4,5 av 5 Piggelin - "Såsen kunde varit krämigare, men det var riktigt gott ändå"
Fredrik: 3,5 av 5 Piggelin - "Hade såsen varit tjockare och mer smakrik hade det varit en klar 5:a"
 
Slutbetyg
Utseende: 2 av 5 Piggelin
Smak: 3,5 av 5 Piggelin
Svårighetsgrad: 1 av 5 Piggelin
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milla

Mat, mat, mat - jag älskar att både laga och äta den.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela