Provsmakat

Efter att ha frossat i diverse mattidningar, kokböcker och på olika receptsajter är det nu dags att provlaga de recept som fått min mun att vattnas.

Hemmagjord sushi

Publicerad 2014-09-27 09:12:00 i Huvudrätt,

Dagens rätt är jag faktiskt ganska stolt över. Vi gav oss på att laga sushi för första gången och det blev riktigt bra!
Eftersom jag aldrig gjort sushi innan bad jag om tips var inköpen skulle göras. Det resulterade i ett besök i en liten asiatisk butik i centrum, som jag aldrig tidigare lagt märke till.
 
Känslan att gå in i denna butik är som att resa till ett annat land. Det första jag möter är en liten man bakom kassadisken som sitter och äter. Han lyfter inte blicken från maten förrän jag frågar honom var sushin finns. Han svarar på asiatisk/svenska fortfarande med mat i munnen, vilket var väldigt roligt. Det ser man inte direkt i våra stora matbutiker.
 
När jag sedan skulle försöka tyda vilka varor jag skulle ha, kom nästa dilemma. Alla varor var asiatiska, så jag förstod inte vad som stod på dem. Men med lite guidning och lite chansning fick jag tag på vad jag behövde, till ett mycket överkomligt pris. Här kommer jag garanterat handla fler gånger!
 
 
Fisken handlade jag färsk från en mycket bra fiskhandlare i stan. Och nu tänker ni säkert "fisken måste vara fryst innan man gör sushi", men då har jag lärt mig att så länge fisken är odlad är det ingen risk att äta den rå. Odlad fisk är nämligen behandlad mot de parasiter som annars kan finnas i färsk fisk, och som är anledningen att man ska frysa den innan.
 
Jag valde ett säkert kort med lax, tonfisk och jätteräkor (vilka var frysta).
 
 
Väl hemma var det dags att leta upp bra och lättförståeliga recept, vilket inte var det lättaste. Eller jag hittade snabbt en bra övergripande guide på Tasteline, Lär dig göra sushi, som var mycket lättförståelig. Men det tog tid innan jag hittade ett recept över hur räkorna skulle tillagas. På min jakt efter detta recept hittade jag ytterligare ett allmänt recept för sushi, som jag använde i kombination med guiden på Tasteline. Detta recept fanns i Stora Asiatiska Kokboken (Läsförlaget AB, 2003).
 
Receptet, eller snarare guiden för hur jag skulle bereda räkorna hittade jag på websidan Japanese Food, Shrimp for sushi.
 
Räkorna sattes på träspett som fördes ner i kokande vatten smaksatt med salt, Sake och risvinäger. I och med att de kokades på detta vis blev de rakare än om jag lagt ner dem som de är. Det är betydligt lättare att göra sushi med raka räkor än med bågformade, kan jag tänka mig.
Riset tycker jag var det svåraste momentet av detta recept. Det bereddes i sex steg och tog totalt cirka två timmar. Detta hade jag inte riktigt räknat med, så det blev en sen kvällsmat för vår del.
 
Först skulle riset sköljas i kallt vatten tills det inte längre gjorde vattnet grumligt. Därefter skulle riset "vila" i kallt vatten i kastrullen i ungefär 20 minuter. Sedan skulle det kokas på låg värme i ytterligare 20 minuter. När det kokat färdigt skulle det "vila" i kastrullen en stund. Risvinäger och socker vändes försiktigt ner i det kokta riset, som sedan skälptes upp på en bricka för avsvalning. Efter dessa sex steg var riset sedan klart att använda.
 
En fördel med de långa väntetiderna under risets tillagning, var att vi hade gott om tid att bereda fisken och tillbehören. Precis som fisken valde vi säkra kort vad gäller tillbehör; avokado, gurka och wild cardet gul paprika.
Vi valde att göra både Nigiri och Maki. Tanken var att även prova Nori Maki men det räckte inte riset till. Totalt fick vi ut tre rullar med Maki och en helt gäng Nigiri. Vi kombinerade laxen med gurka och avokado, tonfisken med gurka och räkorna med avokado och paprika. Vad gäller Nigiri gjorde vi några av varje. Självklart hade vi wasabi i alla sorterna.
På ett recept för cirka 30 bitar fick vi ut drygt 40 bitar. Vi åt tills vi storknade men fick inte i oss alla. Det var riktigt gott, men till nästa gång ska vi ha i lite mindre vatten i riset, då det blev en aning för "blött", och smaksätta det lite mer. Vi kommer också att vara försiktiga med mängden wasabi i bitarna. Vissa var aningen för starka (vi sprutade eld kan man säga).
 
Slutbetyg
Utseende: 5 av 5 Piggelin
Smak: 4 av 5 Piggelin (efter korrigeringarna med ris och wasade lär det bli en klockren 5a)
Svårighetsgrad: 4 av 5 Piggelin

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milla

Mat, mat, mat - jag älskar att både laga och äta den.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela