Marängtäckt chokladkaka
Dagens recept föll jag pladask för. Jag hittade kakan på en helsida i Mer smak nr. 9 2014 och den såg fantastiskt god ut! Min kaka blev faktiskt nästan lika inbjudande som bilden i tidningen, eller vad säger ni?

Det är som rubriken avslöjar en chokladkaka med ett täcke av chokladmaräng, som bäst serveras med vispad grädde. Visst får beskrivningen i kombination med bilden det att vattnas i munnen?
Kakan förbereddes i två steg; marängen och kaksmeten. Marängen gjordes precis som vanlig maräng men med tillsatt kakao.


Kaksmeten var dock inte som vanlig sockerkakssmet, utan mer trögflytande.Troligtvis berodde det på att man använde rumsvarmt smör istället för smält smör. Socker- och smörblandningen blev mer grynig än en fluffig smet.

Sedan skulle en hel massa ägg tillsättas, vilket gav en lite mer lättarbetad smet.

Och sedan mjöl och kakao, vilket gjorde den ännu tjockare än tidigare.

Och sist smält choklad. Fortfarande låter kakan och smeten helt fantastiskt god, eller hur? Smeten var ganska god också, nu när jag funderar på det!

Kaksmeten hälldes, eller snarare föstes, i en form med löstagbara kanter. Smeten jämnades till så att ytan blev mer eller mindre slät.

Uppe på kaksmeten breddes sedan marängsmeten ut. I denna stund var jag ganska tacksam att kaksmeten var så pass trögflytande som den var. Det hade varit svårt att bre på marängen på en lös smet.

Efter en lång stund i ugnen var kakan äntligen färdig. Jag pudrade den med kakao och tog av de löstagbara kanterna innan jag skar upp en bit för att provsmaka.

De första tuggorna var helt okej. Men den oerhört mäktiga kakan liksom växte i munnen, och smaken kom inte riktigt fram som jag trott. Det var rent av en besvikelse smakmässigt.
Detta recept är alltså tyvärr endast en fröjd för ögat, inte för smaklökarna. Kakan kommer inte att göras fler gånger, och åkte faktiskt i soporna efter första biten.
Slutbetyg
Smak: 2 av 5 Piggelin
Utseende: 4 av 5 Piggelin
Svårighetsgrad: 2 av 5 - det var många moment men inget av dem särskilt avancerat